Финландия засега не планира да се присъедини към НАТО, заяви в

...
Финландия засега не планира да се присъедини към НАТО, заяви в
Коментари Харесай

Финландия не се готви да се присъедини към НАТО

Финландия към този момент не възнамерява да се причисли към НАТО, заяви в петък външният ѝ министър Пекка Хаависто на фона на засиленото напрежение сред Русия и Украйна, съобщи Ройтерс.

" Финландия не разисква с НАТО присъединение, нито пък й следва подобен план. Политиката на Финландия в региона на сигурността остава непроменена ", съобщи Хаависто пред кореспонденти след срещата на външните министри на Европейския съюз във Франция.

В коментар на предизвестието на полския външен министър, че Европа е по-близо до война, в сравнение с е била през последните 30 години, Хаависто съобщи, че схваща натиска, на който са подложени Украйна и Полша заради насъбраното напрежение.  " Но се надявам, че няма да изпаднем в сходна обстановка ", допълни той.

Интересът на Финландия и Швеция към участие в НАТО се трансформира в тема на интернационален спор тази седмица, когато публични представители на Русия и Съединени американски щати организираха диалози за политиката за сигурност в Женева.

В четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън намекна в изявление за MSNBC, че Финландия желае да се причисли към НАТО, откакто в сряда представителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред кореспонденти, че Русия ще преглежда такава крачка като  " инструмент за борба ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР